Recept: Speculaaskoek met Amandelvulling
Voor 1 grote gevuld speculaas (ca. 10–12 stukken)
Ingrediënten
Speculaasdeeg
-
250 g bloem
-
125 g koude roomboter
-
125 g donkere basterdsuiker
-
50 ml melk
-
2–3 el speculaaskruiden
-
½ tl bakpoeder
-
Snuf zout
Amandelvulling
-
250 g amandelspijs
-
1 ei (½ voor door de spijs, ½ voor bestrijken)
Extra
-
Amandelschaafsel of hele amandelen (optioneel)
Bereidingswijze
1. Maak het speculaasdeeg
-
Meng bloem, speculaaskruiden, bakpoeder, suiker en zout in een kom.
-
Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf tot kruim.
-
Giet de melk erbij en kneed kort tot een samenhangend deeg.
-
Wikkel in folie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast (langer = beter).
2. Bereid de amandelvulling
-
Meng het amandelspijs met ½ geklopt ei zodat het soepel wordt.
-
Vorm tot een platte rechthoek.
3. Samenstellen
-
Verwarm de oven voor op 175°C (boven/onderwarmte).
-
Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
-
Rol beide delen uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik.
-
Leg één lap op een bakplaat met bakpapier.
-
Leg de amandelvulling erop en laat aan de randen 1 cm vrij.
-
Dek af met de tweede deeglap en druk de randen goed dicht.
4. Afwerking
-
Bestrijk de bovenkant met de rest van het geklopte ei.
-
Bestrooi met amandelschaafsel of druk er enkele hele amandelen in.
5. Bakken
-
Bak de gevuld speculaas 35–40 minuten tot goudbruin.
-
Laat volledig afkoelen voordat je snijdt (dan is hij het lekkerst!).
Maak jouw eigen website met JouwWeb