Recept: Speculaaskoek met Amandelvulling

Voor 1 grote gevuld speculaas (ca. 10–12 stukken)

Ingrediënten

Speculaasdeeg

  • 250 g bloem

  • 125 g koude roomboter

  • 125 g donkere basterdsuiker

  • 50 ml melk

  • 2–3 el speculaaskruiden

  • ½ tl bakpoeder

  • Snuf zout

Amandelvulling

  • 250 g amandelspijs

  • 1 ei (½ voor door de spijs, ½ voor bestrijken)

Extra

  • Amandelschaafsel of hele amandelen (optioneel)

    Bereidingswijze

1. Maak het speculaasdeeg

  1. Meng bloem, speculaaskruiden, bakpoeder, suiker en zout in een kom.

  2. Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf tot kruim.

  3. Giet de melk erbij en kneed kort tot een samenhangend deeg.

  4. Wikkel in folie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast (langer = beter).

2. Bereid de amandelvulling

  1. Meng het amandelspijs met ½ geklopt ei zodat het soepel wordt.

  2. Vorm tot een platte rechthoek.

3. Samenstellen

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (boven/onderwarmte).

  2. Verdeel het deeg in twee gelijke delen.

  3. Rol beide delen uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik.

  4. Leg één lap op een bakplaat met bakpapier.

  5. Leg de amandelvulling erop en laat aan de randen 1 cm vrij.

  6. Dek af met de tweede deeglap en druk de randen goed dicht.

4. Afwerking

  1. Bestrijk de bovenkant met de rest van het geklopte ei.

  2. Bestrooi met amandelschaafsel of druk er enkele hele amandelen in.

5. Bakken

  • Bak de gevuld speculaas 35–40 minuten tot goudbruin.

  • Laat volledig afkoelen voordat je snijdt (dan is hij het lekkerst!).